Fantoma de la Opera, Gaston Leroux

the_phantom_of_the_opera_by_bladerider-d3h9afy

Inca din primele randuri se straduieste sa te convinga ca actiunea este reala si reuseste prin bogatia detaliilor si descrierile amanuntite sa iti pastreze increderea in veridicitatea lucrurilor pana ce irealul povestii are tot sensul din lume, pana ce nu te mai poti indoi de existenta… F. de la O. Zambesc si sper ca veti citi (sau ati citit) cartea fara sa fi vizionat vreo ecranizare sau punere in scena a cartii, ca emotia lecturii sa fie desavarsita.

Lasand deoparte actiunea, pentru ca e pacat sa stric surpriza si extraordinarul evenimentelor, 🙂 va mai spun doar ca trebuie sa elogiez in egala masura stilul autorului dar si al traducatorului – Mihaela-Ana Mihailide. Pe masura ce citeam parca fiecare rand era un tumult de emotii si senzatii cu descrieri detaliate, cuvinte atent alese, cu o infrumusetare perpetua a lucrurilor, foarte pe gustul meu. Chiar si cele mai dureroase si sinistre momente sunt construite intr-o maniera frumoasa.

le-fantome-de-l-opera-affiche_333506_14826

Las marturie a scrierii fine cateva din citatele mele favorite:

„Sorelli este o dansatoare inalta, frumoasa, cu fata grava si senzuala, cu talia la fel de supla precum o ramura de salcie; Se spune de obicei despre ea ca este o faptura frumoasa. Parul sau blond si neprihanit, ca de aur, incoroneaza o frunte neteda, dedesubtul careia se aseaza, ca intr-o montura de pietre pretioase, doi ochi de smarald. Capul se leagana molatec, ca al unei egrete, pe un gat lung, elegant si princiar. Cand danseaza, ea are o anumita miscare a coapselor, indescriptibila, care ii da intregului corp un fior de inefabila melancolie. Atunci cand isi ridica bratele si se apleaca pentru a incepe o pirueta, reliefand astfel corsajul, si cand inclinarea corpului lasa vederii coapsa acestei femei incantatoare, se pare ca imaginea te poate face sa iti pierzi mintile.”

„Dupa mirajele si iluziile din camera de tortura, precizia detaliilor burgheze ale micutei camere pareau a fi fost si ele inventate in scopul de a pierde mintile unui muritor destul de curajos pentru a se rataci pe domeniul unde cosmarul prindea viata.”

„… am auzit ce-mi spunea: Sarmanul si nefericitul Erik! si m-a luat de mana…”

 

4 gânduri despre „Fantoma de la Opera, Gaston Leroux

Adăugă-le pe ale tale

  1. Holaaa!
    Bine ai revenit că bine am revenit şi eu 😀 August e luna regăsirilor blogosferice 😀
    Cum îmi reinstalez plugin-ul de la linux pentru flash player, ascult si melodia. Seara dulce! 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: