Poveste din Egypt

De mult, tare de mult, intr-un timp in care emotiile si instinctele erau mult amplificate si ratiunile erau simple, in Egypt exista un copil diferit. Fiu al Faraonului Amenhotep al III-lea, fara pretentii la tron, nefiind primul nascut, el arata diferit si pentru ca in urma cu cateva mii de ani oamenii cunosteau si mai putin toleranta si acceptarea, el a fost respins si marginalizat. Nu apare in picturile murale „de familie” din vremea respectiva, nu participa la evenimente religioase, sarbatori, insa dupa moartea primului nascut, la insistentele mamei sale, ajunge succesor la tron si nu mult dupa aceea Faraon!

Isi incepe domnia sub numele de Amenhotep al IV-lea. Dupa cativa ani incepe o adevarata revolutie in Egypt – reneaga religia care l-a exclus si proclama prima religie monoteista – Alege sa se inchine propriului sau zeu al soarelui – Aton (sau Aten) poate pentru ca acesta nu refuza nimanui razele si caldura. Redefineste arta din temelii – de la ierarhia simbolista, care e inlaturata, la reprezentarea anatomica idealista careia ii ia locul o viziune artistica mult mai realista; astfel, el isi accepta conditia, este infatisat in arta exact asa cum arata, solduri late, trunchi si trasaturi alungite, aspect feminin, umeri ingusti – in contrast cu reprezentarile clasice foarte masculine, ale faraonilor! (exista speculatii cu privire la conditii clinice care ar fi putut cauza aspectul lui diferit – sindromul Marfan sau sindromul  Babinski-Fröhlich)

akhenaten

Isi schimba numele in Akhenaton (Akhenaten) insemnand „Spiritul viu ai lui Aton” si incepe constructia unui oras nou, o noua capitala, intr-un loc ales de zeul sau – „Akhetaton – Orizontul lui Aton”  – situat in actualul Amarna.

Ii inchina temple lui Aton, mai bogate si mai somptuoase ca ale zeilor renegati, si aproape ca jefuieste Theba- vechea capitala, ca sa decoreze noul sau oras. Dupa ce se stabileste in Akhetaton, lasa Egyptul de izbeliste, neglijeaza politica externa si epuizeaza mare parte din resurse – insa el, Akhenaton are in sfarsit o lume in care se potriveste – in noul sau oras este venerat de popor si isi aduleaza zeul alaturi de sotia sa Nefertiti si copiii sai.

Dupa moartea lui, poporul s-a reintors in Theba lasand in paragina orasul lui Aton; s-au intors la vechile obiceiuri, la vechile zeitati si au incercat sa il stearga pe Akhenaton din istorie (fapt abominabil – la egipteni, a nu fi mentionat in istorie echivala cu lipsirea de viata vesnica – ei aveau credinta ca mort este numai acel ce este uitat!)

Personen / Antike / Portr‰ts / Echnaton

Neinteles si respins, in copilarie, a reusit totusi sa schimbe o lume dupa el la maturitate; pentru ca nu se potrivea in lumea obisnuita – a construit una speciala, doar pentru el – Pretty big, nu? Eu una nu pot sa il condamn nici macar o secunda pentru greselile comise, cred cu tarie ca a fost un om deosebit si reprezinta un model de vointa si putere!

Just for the record, la tron i-au urmat: Smenkhkare (fiul sau – presupunere), Neferneferuaten (despre care se vehiculeaza ca ar fi Nefertiti) si ulterior Tutankhaton (fiul lui, conform unor teste de ADN; numit Tutankhamun, o data cu intoarcerea in Theba).

Nu e punctul meu forte genul asta de articol dar sper sa va placa! E facut special pentru VaCitim!

Later Edit: Articolul este pura interpretare – nu sunt obiectiva, am selectat anumite informatii dintr-o serie vasta de posibile reconstituiri ale vietii lui Akhenaton; asa vad eu lucrurile! 🙂

2 gânduri despre „Poveste din Egypt

Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: