Lupus eritematos sistemic – I Generalitati

Lupusul (lupusul eritematos sistemic sau LES) este o boala cronica, autoimuna, in care sistemul imunitar al bolnavului nu reuseste sa faca diferenta intre tesuturile proprii si intrusi, atacandu-le. Desi o parte dintre bolnavii cu lupus prezinta simptome usoare, boala se poate agrava. Se impune monitorizarea si administrarea unui tratament de intretinere care controleaza simptomatologia si previne aparitia leziunilor severe ale organelor.

Exista cinci tipuri de lupus eritematos, si anume: sistemic, discoid/cutanat, subacut discoid, indus medicamentos sistemic si neonatal, cel mai sever si mai des intalnit fiind cel sistemic.

Lupusul nu este o boala contagioasa. Nu se stie cu exactitate de ce organismul isi ataca propriile tesuturi, poate aparea in urma unei predispozitii genetice. Exista o serie de factori care pot declansa procesul autoimun.

– o serie de defecte al unei anumite gene, comune la toti bolnavii cu lupus si care afecteaza fie sistemul imun, fie functia celulara sau hormonii;

– expunerea la soare si in special la ultraviolete B;

– factorii hormonali (desi un studiu recent nu a gasit dovezi care sa confirme ca estrogenul si prolactina cresc riscul de aparitie a lupusului)

– unele medicamente;
– unele infectii; infectiile cu citomegalovirus, parvovirus si virus hepatic C, pot determina aparitia acestei boli; infectia cu virus Epstein-Barr este legata de aparitia bolii la copii
– expunerea la o serie de substante chimice a fost, de asemenea, legata de aparitia lupusului; tricloretilena, intalnita in apa din fantani si praful de siliciu;
Vor urma mai multe articole pe aceasta tema! Am eu insami aceasta boala si o cunosc deja de mult timp; pentru ca stiu cat de greu e la inceput vreau sa scriu tot ce am invatat de-alungul timpului despre Lupus- pentru cei care o au de mai mult sau mai putin timp!

Un gând despre „Lupus eritematos sistemic – I Generalitati

Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: