Tara Hategului (I)

Greu sa descrii un asemenea loc in cuvinte; de multe ori, in timpul calatoriei aveam senzatia ca sunt in alta lume

Am fost cazati in Sarmisegetusa Ulpia Traiana, in pensiunea “ Ulpia Traiana”; Prin spatele curtii intram direct in ruinele romane, mai exact in Forum, daca imi aduc eu bine aminte, adica in Piata lor publica. M-am plimbat parca pe langa ei si am admirat fiecare bucata de  zid si coloana. Vedeam un intreg oras conturandu-se in jurul meu, imaginatia mea a reconstruit fiecare coltisor; am trecut prin Domus Procuratoris, un fel de banca parca, le-am vazut baile, apoi am intrat in Templul mare, despre care nu se stie cui ii este inchinat, insa eu sunt aproape sigura ca ii apartinea lui Jupiter, ii vedeam statuia materializandu-se in fata mea. Templul lui Silvanus, un zeu al padurii preluat de la daci era chiar intre Templul “lui Jupiter” si locul meu preferat: Atelierul de Sticlarie, acolo pe cuvant ca simteam caldura cuptoarelor, daca pot sa le numesc astfel.

Mai departe am vazut cateva locuinte in care am si intrat, romanii m-au primit cu caldura pot spune; Amfiteatrul era poate cel mai straniu loc, ma pierdeam intre spectacolele artistice si cele sangeroase, incercam sa ma concentrez pe arta, insa canalul de scurgere (groaznic de adanc) din mijlocul amfiteatrului, menit sa colecteze sangele dupa lupte ma facea sa vad altceva; Aproape ca ii si auzeam: rasete, urale dar si urlete infioratoare.

La intrarea in amfiteatru era Templul lui Nemesis, zeita razbunarii, acolo “gladiatorii” se rugau inainte de a intra in arena. Am intrat si eu si am privit-o; impunatoare, frumoasa si deranjata de prezenta mea; m-am inclinat putin, in semn de respect, cat sa nu vada cei din jurul meu; Pot jura ca am vazut-o zambind.

Va vine sa credeti ca jucau ceea ce noi numim tintar?

7 gânduri despre „Tara Hategului (I)

Adăugă-le pe ale tale

    1. E un loc excelent pentru concediu, daca vei merge sa vizitezi iti recomand pensiunea Ulpia Traiana din Sarmisegetusa(romana, nu cea dacica). Gazdele se ocupa mult de turisti, fac trasee, le explica, povestesc istoria; iar mancarea este suta la suta naturala si traditionala pentru zona respectiva! Eu am fost deja de 2 ori la ei si cu siguranta voi reveni!

      1. Mulţumesc mult de recomandare. Poate voi ajunge, deşi eu locuind aproape, la Deva, concediile mi le petrec mai departe. În schimb poate fi o idee de week-end.

      2. Am trecut si prin Deva in concediul acesta si mi-a placut mult; crede-ma, nu iti ajunge un weekend, sunt foarte multe de vazut in Tara Hategului, probabil locuind atat de aproape cunosti deja o parte din obiective! 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: